En dag

En dag som varit något lättare än den förra
En dag som fyllts av trivialiteter och jordnära aktiviteter
Fingrar som plockat morot ur sval jord
Armar som burit fuktig tvätt
Ögon som tittat på allt som ligger nära
Tankar som stannat vid det vardagliga


        Glöm aldrig att det är gråa vardagen du saknar mest
        när kaoset är som störst


Kvällstankar...

Visst är det märkligt? Hur jag lämnar ut mig så naken här på internet? Hur jag hasplar ur mig mina tankar och känslor rakt ut i den virtuella världen som kan nås av varje människa på en enkel knapptryckning.

Jag rynkar pannan och funderar på vad som egentligen hänt. Det började med att jag skulle skriva om Alex. Jag bestämde att jag aldrig skulle riska att glömma de små detaljerna kring honom och därför skulle jag skriva ner allt så noggrant som möjligt för min skull. Aldrig skulle jag behöva oroa mig för att inte komma ihåg vilken dag vi gjorde vad, hur och när allt skedde osv. Så jag skrev. Allt jag kom på.

Under tiden dök tanken upp att det kunde ju också vara bra för släkten att få tillgång till den här berättelsen. De fick ju en så kort upplevelse och tid med honom, närmsta familjen såg honom bara under en dag, många bara vid ett tillfälle. Och våra vänner fick ju aldrig träffa honom, har bara ett minne av en mage som växte och sedan en grav där de hört att han ligger men inte själva sett hur han lades där.

Så med denna insikt som grund kom jag på idén att lägga ut berättelsen på internet. Så kunde alla i familjen, vänner och bekanta få läsa om de ville. För det är inte lätt läsning, den här berättelsen.

Sedan sa det pang! Helt plötsligt lästes jag av massor. Jag skrev och ni läste, och det kändes, hur ska jag uttrycka det, rensande kanske. Stödet ni gett genom bloggen (men även utanför den givetvis) har varit enormt, det har värmt en stelfrusen människa, gett mig styrka och mod. Mod att fortsätta skriva, mod att fortsätta lägga ut mina tankar för er att läsa. För det har hjälpt mig, det har hjäpt MIG.

Men nog slås jag av tanken att det är märkligt. För här är jag inte samma person som jag är utåt. Eller är jag kanske det?
 
Jag såg en intervju med en av Ingmar Bergmans döttrar ikväll. Den handlade om en bok som Ingmar och hans dotter givit ut tillsammans med innehållet av deras privata dagböcker som berörde döden av Ingmars fru och tillika dotterns mor. Anledningen till att de givit ut denna med allt känsligt och starkt personligt material var för att bearbeta sorgen och kanske även hjälpa någon annan i liknande situation. Men främst för att hjälpa dem själva.

Och det är väl så. Även om jag gör det i en lightvariant här och låter mina texter gå genom kraftig censur innan de publiceras så känns det bra.

Ogräs måste komma fram i dagsljus för att kunna rensas bort.

"Lugn, det ordnar sig..." eller?

Fortfarande förkyld. Hemma från jobbet idag med. Viruset verkar inte vilja släppa greppet om mig men jag ska nog vinna till slut.

När jag var yngre och var nere av någon anledning brukade jag alltid tänka på en slogan från ett känt försäkringsbolag. Deras slogan var; "Lugn, det ordnar sig!" Vet inte om de använder sig av den idag men för ett antal år sedan stod det på var och varannan busskur och reklampelare runt om i stan. Det hjälpte liksom alltid att tänka så, för på ett eller annat sätt så ordnade det sig alltid, var det än nu var som gjorde att jag kände mig nere.

Nu funkar det inte längre att tänka så, för det kommer aldrig att "ordna sig" för oss vad gäller förlusten av Alex. Visst, det kommer att bli lättare att bära sorgen och udden kommer att nötas av men det kommer aldrig att bli bra. Det kan det ju inte för vi får aldrig honom tillbaka.

Hur ska jag nu ställa mig inför detta, vad ska jag använda för mantra för att lugna min själ? Virriga, vilsna tankar som inte går att fästa kring något konkret, svarta drömmar och nätter då jag yrar och undrar vad som är verkligt egentligen.

Måste hitta ny väg, måste vandra på okänd mark för att spåra rätt på mig själv igen.

Tänk...

Alex blev 7 månader (eller skulle ha blivit) i torsdags, den 21:a augusti. Jag och sambon åkte till graven efter jobbet med en bukett gula blommor från trädgården. Vad mycket man tänker nu när tiden gått lite. Tänk vad han skulle gjort nu, kanske hade han kunnat krypa, sitta själv och fått sina första tänder! Han hade skrattat när vi kittat honom, lekt tittut eller blåst på hans mage. Han hade blivit arg när han inte fått som han velat och han hade kiknat av skratt när storebror busat med honom. Han hade slitit hunden i svansen och sovit mellan oss i sängen. Det hade varit en stor liten pojke vi haft hemma. Ett litet mirakel som delat våra liv.


Detta är vad som berövats oss. Ett barn, en son, en framtid, en lycka... ett helt liv som ryckts från oss. Alla dessa händelser, allt vi skulle gjort med honom, levt med honom, älskat honom.


Han finns någonstans men inte där det var tänkt. Han finns i graven, i himlen, i våra hjärtan men inte i våra armar. Men vilken lycka att vi har vår levande son, vår stora, stora kille som blir 5 år i vinter. Han finns, han lever och vi älskar honom så enormt mycket. Han och vår ängel är våra liv. Lycka och sorg på samma mynt.


Från det ena till det andra. Har åkt på en influensa, har legat i feber sedan i fredags och är helt matt i kroppen. Hoppas på att bli bättre snart så jag hittar igen lite styrka och ork. Det behövs nu.


Ångest

Under natten och morgontimmarna har ångesten varit riktigt tung. Panik över olika saker har gjort det svårt att sova och tankarna har irrat iväg utan att jag har kunnat kontrollera dem.

Känner mig trött och seg nu. Klockan är 7.20 och dagen har just börjat men tröttheten är redan överväldigande. Det är så många saker som trycker i mig, så mycket som oroar mig hela tiden. Kan inte skaka av mig känslorna.

Kroppen är helt i olag, vet inte alls vad som hänt med den. Svårt att skriva här vad som egentligen är fel, vissa sakar håller jag helst för mig själv. Oroar mig även för ekonomin, den vill liksom inte riktigt gå ihop... Känner också press över att det är så mycket som måste göras nu, vi ligger efter med det mesta som måste vara gjort innan jakten i höst. Sedan är det den jäkla bergvärmepumpen som står i källaren och läcker vatten av nån anledning som vi inte vet och inte får vi tag på rörmokaren som installerade den heller... Nä, det är mycket nu! Och på allt detta sorgen efter vår son. Jag saknar honom så enormt, så otroligt mycket. Allt är så vansinnigt fel, allt är så tungt. Det kanske inte syns på mig jämt men jag är så ledsen hela tiden, så trasig inombords. Såren läker inte men jag försöker dölja dem så gott det går.

Är så dålig på att höra av mig till folk också. Tänker så mycket på alla jag borde ringa eller hälsa på men tiden rinner mellan fingrarna och dagarna går så fort. Vi jobbar sent om vartannat och kvällarna går åt till det grundläggande, laga mat, diska, tvätta, gå med hunden och givetvis försöka göra den lilla stund på dagen som vi har med vår levande son efter arbetet så bra som möjligt. Han behöver vår tid och uppmärksamhet och det är han som ska ha största fokus! Tyvärr är de stunder vi har med honom om dagen så korta...

Men sen hinner vi knappt umgås jag och sambon... Och i säng kommer vi alltid för sent så då är vi ännu tröttare dagen efter...

Är verkligen inne i en ond spiral nu - hur kommer man ut?

Sånt som är BRA och sånt man kunnat vara utan...

... trasslande bergvärmepump gillas inte...

... underbar pooldag vid havet med ännu mer underbar familj är underbart!

... begynnande magkatarr är lagom kul...

... att äntligen ha fått hem lekstugan värderas högt!

... vansinnigt mycket regn på en och samma dag borde skrotas...

... roliga nyheter från kompis får leendet att spridas från öra till öra!

Vad vore livet utan kontraster?

RSS 2.0